sobota, 2 lipca 2016

Tarta z burakami i serem brie


Tarta na cieście francuskim z burakami, serem brie, tymiankiem i miodem. Przepis na dwie małe lub jedną większą tarte. Na przekąskę lub szybki obiad.
Buraki można zastąpić botwinką, a ser brie - camembertem.

  • 25x25cm gotowego ciasta francuskiego
  • 150g sera brie 
  • 2 buraki
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki miodu

    na masę jajeczno - śmietanową:
  • 4 jajka 
  • 100ml śmietany 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Buraki ugotować w łupkach, ostudzić w zimnej wodzie i obrać.
Ciasto francuskie (można podzielić na pół - na dwa mniejsze kawałki) przełożyć na papier do pieczenia i zawinąć brzegi ciasta tak, by powstała nam foremka do której później wlejemy masę jajeczną.Ciasto nakłuć parę razy widelcem i podpiec ok 5min w 200°C, aż ciasto się zarumieni. 
Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Buraki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć jedną warstwę na upieczonym cieście i zalać masą jajeczno-śmietanową.
Na koniec dodać pokrojony ser brie, posypać tymiankiem i polać miodem.
Piec jeszcze 20min aż masa jajeczna się zetnie, a ser rozpuści.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz