Tarta na cieście francuskim z burakami, serem brie, tymiankiem i miodem. Przepis na dwie małe lub jedną większą tarte. Na przekąskę lub szybki obiad.
Buraki można zastąpić botwinką, a ser brie - camembertem.
- 25x25cm gotowego ciasta francuskiego
- 150g sera brie
- 2 buraki
- kilka gałązek tymianku
- 2 łyżki miodu
na masę jajeczno - śmietanową: - 4 jajka
- 100ml śmietany 30%
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Ciasto francuskie (można podzielić na pół - na dwa mniejsze kawałki) przełożyć na papier do pieczenia i zawinąć brzegi ciasta tak, by powstała nam foremka do której później wlejemy masę jajeczną.Ciasto nakłuć parę razy widelcem i podpiec ok 5min w 200°C, aż ciasto się zarumieni.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Buraki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć jedną warstwę na upieczonym cieście i zalać masą jajeczno-śmietanową.
Na koniec dodać pokrojony ser brie, posypać tymiankiem i polać miodem.
Piec jeszcze 20min aż masa jajeczna się zetnie, a ser rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz