sobota, 18 czerwca 2016

Spaghetti cacio e pepe


Spaghetti cacio e pepe (tlumacząc z włoskiego z serem i pieprzem) to dowód na to, że wystarczy dodać do makaronu 2 składniki, żeby otrzymać pyszny posiłek, pod warunkiem tylko, że składniki są świeże i dobrej jakości. Idealne na szybki obiad po pracy albo na kolacje z lampką wina dla ukochanej/ukochanego.

przepis na 2 duże porcje

  • 250g makaronu
  • 150g sera pecorino romano
  • łyżka świeżo zmielonego pieprzu
Ser zetrzyj drobno na tarce, pomieszaj z pieprzem.
Makaron gotuj minutę krócej niż gotujesz go al dente. Odlej pół szklanki wody z gotowania.
Na gorącą patelnie nałóż makaron, dodaj ser z pieprzem i wodę z gotowania.
Podgrzewaj przez minutę energicznie mieszając, aż makaron dojdzie a ser się rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz