Kake udon, czyli japoński rosół z makaronu udon i bulionu dashi. Bulion dashi przygotowywany jest z wiórków ryby bonito oraz wodorostów kombu, z racji niedostepności składników można sobie pomóc kupując esencje lub proszek dashi. Ja swój kupiłam w azjatyckim sklepie.
- 2 porcje makaronu udon
- litr bulionu dashi
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki mirin
- łyżka sake
- kawałek świeżego imbiru (1,5cm)
- sól
- przyprawa shichimi togarashi (przyprawa 7 smaków)
- jajko
- kiełki czerwonej kapusty (lub inne)
- szczypiorek
- marchewka
Ugotuj makaron i przełóż do dwóch misek.
Gorącym bulionem polej makaron.
Udekoruj ugotowanym jajkiem, kiełkami, drobno posiekanym szczypiorkiem oraz marchewką i posyp shichimi.
Jedz gorące i nie bój się siorbać, w Japonii to wskazane ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz