sobota, 18 czerwca 2016

Kake udon czyli rosół po japońsku


Kake udon, czyli japoński rosół z makaronu udon i bulionu dashi. Bulion dashi przygotowywany jest z wiórków ryby bonito oraz wodorostów kombu, z racji niedostepności składników można sobie pomóc kupując esencje lub proszek dashi. Ja swój kupiłam w azjatyckim sklepie.

  • 2 porcje makaronu udon
  • litr bulionu dashi 
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki mirin
  • łyżka sake
  • kawałek świeżego imbiru (1,5cm)
  • sól
  • przyprawa shichimi togarashi (przyprawa 7 smaków)
  • jajko
  • kiełki czerwonej kapusty (lub inne)
  • szczypiorek
  • marchewka
Do bulionu dodaj sos sojowy, mirin, sake i starty imbir. Dopraw do smaku solą.
Ugotuj makaron i przełóż do dwóch misek.
Gorącym bulionem polej makaron.
Udekoruj ugotowanym jajkiem, kiełkami, drobno posiekanym szczypiorkiem oraz marchewką i posyp shichimi.
Jedz gorące i nie bój się siorbać, w Japonii to wskazane ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz