Ayran czyli turecki, słony napój jogurtowy. Zimny dobrze gasi pragnienie, ale sprawdzi się też świetnie do pikantnych potraw, ponieważ łagodzi ostry smak.
Jeśli nie znajdziesz ayranu w sklepie możesz równie dobrze zrobić go sam.
Przepis na litr ayranu:
- dwie szklanki jogurtu (najlepiej tureckiego)
- dwie szklanki wody
- płaska łyżeczka soli
Przepis na 1 porcję chłodnika:
- 250ml ayranu
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 jajko
- 3 rzodkiewki
- odrobina szczypiorku
- 3 listki mięty
- pieprz
Ziemniaki ugotować w łupkach, gdy będą już miękkie obrać pod strumieniem zimnej wody (wcześniej można je trochę schłodzić by nie poparzyć palców).
Rozdrobnić widelcem w głębokim talerzu, schłodzić.
Ziemniaki zalać ayranem, dodać posiekane listki mięty, wymieszać.
Jajko usmażyć na patelni tak, by żółtko było nadal płynne, dodać do chłodnika.
Rzodkiewki pokroić w plasterki, sczypiorek posiekać i posypać nimi chłodnik. Doprawić do smaku pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz