poniedziałek, 11 lipca 2016

Chłodnik z ayranem


Ayran czyli turecki, słony napój jogurtowy. Zimny dobrze gasi pragnienie, ale sprawdzi się też świetnie do pikantnych potraw, ponieważ łagodzi ostry smak.
Jeśli nie znajdziesz ayranu w sklepie możesz równie dobrze zrobić go sam.

Przepis na litr ayranu:

  • dwie szklanki jogurtu (najlepiej tureckiego)
  • dwie szklanki wody
  • płaska łyżeczka soli 
Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać w misce. Sól najlepiej dodawać stopniowo, próbując, ayran ma mieć wyczuwalnie słony smak, ale nie na tyle by nie przeszedł nam przez gardło.


Przepis na 1 porcję chłodnika:

  • 250ml ayranu
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 jajko 
  • 3 rzodkiewki
  • odrobina szczypiorku
  • 3 listki mięty
  • pieprz

Ziemniaki ugotować w łupkach, gdy będą już miękkie obrać pod strumieniem zimnej wody (wcześniej można je trochę schłodzić by nie poparzyć palców).
Rozdrobnić widelcem w głębokim talerzu, schłodzić.
Ziemniaki zalać ayranem, dodać posiekane listki mięty, wymieszać.
Jajko usmażyć na patelni tak, by żółtko było nadal płynne, dodać do chłodnika.
Rzodkiewki pokroić w plasterki, sczypiorek posiekać i posypać nimi chłodnik. Doprawić do smaku pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz