Na sklepowych półkach i straganach pojawiły się kurki, a taka pyszna jajecznica jest wg mnie wystarczającym powodem by wstać wcześniej i przygotować takie pyszne śniadanie.
Przepis na jedną osobę:
- garść drobnych kurek
- 2 jajka
- pół cebuli
- łyżka masła
- koperek
- sól, pieprz
Kurki najlepiej oczyścić pędzelkiem, ale zdecydowanie szybciej będzie zalać wrzątkiem (ok 1litr starczy), zamieszać delikatnie by pozbyły się piasku i innych zanieczyszczeń, po czym zalać zimną wodą.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim na złoty kolor posiekaną cebulkę.
Dodać kurki, podsmażać minutę, po czym dodać jajka. Smażyć do porządanego stopnia ścięcia jajek, doprawić solą, pieprzem i posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz