poniedziałek, 11 lipca 2016

Śliwkowa tarta


Słodko kwaśna tarta na cieście francuskim ze śliwkami. Najprostszy przepis na tarte owocową, śliwki można równie dobrze zastąpić truskawkami czy brzoskwiniami.

  • 20x25cm kawalek ciasta francuskiego
  • 5 dużych śliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka mąki
Śliwki pokroić na 6-8 części. Posypać cukrem i odstawić na bok.
Z ciasta odkroić pasek 5x20cm i odstawić go do lodówki.
Brzegi reszty ciasta pozawijać, a środek ponakłuwać widelcem.
Podpiec około 5min w 200 stopniach, aż ciasto się zarumieni. Jeśli za bardzo nam urośnie to delikatnie, drewnianą łyżką "przyklepać" by pozbyć się nadmiaru powietrza.
Ze śliwek z cukrem odlać wodę, którą ze wyciągnął cukier.
Śliwki poukładać skórką do dołu na tarcie. Z reszty ciasta powycinać paski i ułożyć je w dowolny sposób na śliwkach.
Piec jeszcze 15 min w temperaturze 200 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz