niedziela, 4 września 2016

Spaghetti z oscypkiem i leśnymi grzybami



Pyszny, aromatyczny makaron z górskim oscypkiem i pachnącymi grzybami. Ja dodałam grzyby które akurat udało mi się znaleźć w lesie, czyli borowiki, podgrzybki i żółte maślaki.
Doprawiając pamiętaj, że oscypek którym na koniec posypiemy spaghetti, doda mu jeszcze słonego smaku.

składniki na 2 duże porcje:
  • 250g makaronu spaghetti
  • pół startego oscypka
  • 200g świeżych, oczyszczonych grzybów
  • 1 duża, biała cebula
  • 3 łyżki masła
  • pęczek pietruszki
  • czarny pieprz i sól do smaku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, zostaw pół szklanki wody z gotowania.
Na głębokiej patelni rozpuść masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w plastry grzyby, chwilę podsmażaj, po czym dodaj posiekaną pietruszkę (zostaw trochę do udekorowania talerzy ;)).
Wrzuć na patelnię ugotowany makaron razem z wodą z gotowania (dzięki temu makaron nie będzie suchy), dopraw pieprzem i delikatnie (!) solą.
Przełóż na talerze, posyp oscypkiem i resztą pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz