sobota, 2 lipca 2016

Tarta ze szparagami


Przepis na kolejną tartę na cieście francuskim, tym razem ze szparagami, szynką serrano i pomidorkami koktajlowymi.

  • 25x25cm gotowego ciasta francuskiego
  • 4 plastry szynki serrano
  • 150gr zielonych szparagów
  • parę pomidorków koktajlowych

    na masę jajeczno-śmietanową
  • 4 jajka
  • 100ml śmietany 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • szczypta soli
Ciasto rozwinąć na papierze do pieczenia, boki zawinąć. Ponakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym do 200°C piekarniku, aż ciasto się zarumieni.
Szparagi podgotować 2min, po czym schłodzić w zimnej wodzie.
Na podpieczone ciasto wylać masę jajeczną. Na masę poukładać plasterki szynki, szparagi i pokrojone na pół pomidorki.
Piec jeszcze 20 min, aż masa jajeczna się zetnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz